Miksaus on aina jonkun näkemys

Miksaus

Miksaus on vaativaa ja toisinaan aikaa vievää puuhaa. Yhtä ainoaa oikeaa miksausta tietystä kappaleesta ei ole olemassakaan, vaan on lukemattomasti vaihtoehtoja. Miksaajan kokemus ja näkemys auttavat löytämään musiikista ne asiat, jotka kannattaa tuoda esiin, ja toisaalta ne asiat, jotka saavat jäädä enemmän taustalle. Miksaus on samalla kertaa tiedettä ja taidetta, johon sisältyy myös enemmän tai vähemmän luovaa ja ennakkoluulotonta kokeilua.

Millaisesta äänityksestä tulee hyvä miksaus?

Äänittäessä saattaa mieleen tulla mitä kummallisimpia soundi-ideoita. Niitä toteuttaessa kannattaa kuitenkin aina tallentaa äänilähde toiselle raidalle myös ”perusmikityksellä”, mahdollisimman neutraalisti. Yksi vaikeimpia asioita miksauksessa on korjata ihmisääntä joka on äänitetty tehtävään kelpaamattomalla mikrofonilla. Lauluäänessä jos jossakin, kannattaa turvautua hyviksi koettuihin turvallisiin ratkaisuihin ja tehdä soundikokeilut toiselle raidalle. Kelvollinen lauluraita saattaa syntyä edullisellakin parin sadan euron laajakalvomikillä, joskin tässä hintaluokassa löytyy myös huonoja mikrofoneja.

Raidat kannattaa äänittää yleensä ottaen mahdollisimman kaiuttomina, eli lähimikityksellä, ja jos haluat tallentaa luonnollista tilaa, tallenna se omille raidoilleen. Esimerkiksi rumpuäänityksissä voi luonnollinen tilakaiku antaa soundille oman tärkeän lisänsä. Bassoraita kannattaa tallentaa di-boksin läpi ”suorana” ja jos haluaa käyttää vahvistinta tai efektiä välissä, ne kannattaa tallentaa omille raidoilleen.

Paras miksausohjelma?

Mikä on paras miksausohjelma? Entä äänitysohjelma? Paras ohjelma sinulle saattaa olla hyvinkin se, jota osaat parhaiten käyttää, tai johon sinulla on varaa. Äänitysohjelmista puheenollen, tärkeä yksittäinen äänenlaatuun vaikuttava tekijä on äänikortti tai-interface, joka muuntaa analogisen äänen digitaaliseen muotoon. Kohtuulliseen äänenlaatuun pääsee jo 100-200 euron äänikortilla. Tietokonekaupoissa myytävät ”rimpula-äänikortit” kannattaa unohtaa ja ostaa äänikortti mieluummin studiotarvikkeita myyvästä kaupasta.

Miksattaessa äänenlaatuun vaikuttaa miksausohjelman sisäisen laskennan laadukkuus. Ohjelmissa on eroja, huomattaviakin. Useimmat audiosekvensserit ovat perusajatukseltaan samantapaisia käyttää. Kova kilpailu pitää huolen siitä, että uudet ominaisuudet leviävät herkästi kilpailevaankin ääniohjelmaan. Tunnetuimpia ääni/midisoftia ovat esimerkiksi:

  • Logic Pro X
  • Avid Pro Tools
  • Samplitude
  • Sonar
  • Steinberg Cubase
  • Steinberg Nuendo

Kuunteluympäristön merkitys miksaukseen

Kalliit high end -kaiuttimetkaan eivät auta miksaajaa tekemään hyvää miksausta, ellei hän ole tottunut kuuntelemaan kaiuttimillaan. Paitsi että kaiuttimet vaativat totuttelua, niin vaatii myös akustinen tila jossa miksaus tapahtuu, oli se sitten akustoitu tai ei. Kuunteluympäristön tulee siis olla tuttu, jotta hyvien miksausten tekeminen olisi mahdollista. Parhaaseen lopputulokseen pääsemiseen auttaa sekä kaiuttimien että kuunteluympäristön riittävä neutraalius; mikään äänialue tai yksittäinen taajuus ei ole tällöin huomattavan korostunut.

Ammattilaisen tekemä miksaus voi olla järkevä vaihtoehto

Jos osaat äänittää itse, mutta et koe osaavasi miksausta riittävän hyvin, voi olla järkevää teettää musiikin miksaaminen ammattilaisella. Varsinkin jos sinulla on musiikkisi kanssa selkeä tavoite, kuten biisin saaminen radiosoittoon.

Media Bullet tarjoaa miksausta valmiiksi masteriksi asti. Saat valmiin Red Book yhteensopivan DDP-tiedosto internetin kautta. Lisäksi saat myös pelkät instrumentaali-taustat ilman päälaulua. Jos haluat, että kappale voidaan masteroida jälkikäteen jossain muualla, saat kappaleen 24 bittisenä masteroimattomana wav-tiedostona.

Jokaisen miksauksen hintaan sisältyy yksi ”hienosäätö” sinulta saadun palautteen perusteella.

Miten lähetät musiikkiasi miksattavaksi?

Jos haluat lähettää musiikkiasi miksattavaksi, lukaise seuraavat ohjeet:

Exportoi raidat audiosekvensseristäsi yhteen kansioon 24-bittisiksi wav- tai aiff-tiedostoiksi. Lähtöpiste kullakin ääniraidalla tulisi olla täsmälleen biisin alussa, jotta jälkikäteen ei tarvitse arvailla raidan lähtöpistettä. Kaikki efektit tulisi olla pois päältä ja virtuaalisen mikserin feiderit ja pääulostulotaso asetettuna nollatasoon. Poikkeuksena synteettiset, voimakkaasti muokatut ”luovat soundit” joissa soundin muokkaus on ehdottoman olennaisessa roolissa, esimerkkinä syntikkasoundi jossa jokin efekti on tärkeä osa soundia. Lähetä tiedostokansiosi joko rompulla tai sähköisesti.

Laita mukaan kaikki sellainen tieto, jota ajattelet miksaajan tarvitsevan.

DVD osoitteeseen:

Ora Turunen / Media Bullet
Metsämiehenpolku 3
40270 PALOKKA

tai lähetä raidat netin kautta: masterointi.wetransfer.com

Jos miksaamisella on kiire, ota aina yhteyttä ensin joko sähköpostilla tai puhelimitse, niin sovitaan aikataulusta.

Miksaushinnat (1.1.2013 lähtien)

Miksauksen hinta/biisi, sisältäen masteroinnin:

  • 372 e/biisi, raitamäärä maks.  40 kpl
  • 434 e (41-60 raitaa)
  • 496 e (61-80 raitaa)
  • yli 80 raitaa, pyydä tarjous

Lauluraitojen virittäminen ja muu editointi: 55 e/h.

Hinnat sis. alv. 24 %

Oikeudet muutoksiin pidätetään.